Utleie

Behandlingsregler for utleie, Fremleie og Klager

1 Behandlingsregler ved utleie og Fremleie av leligheter

Ved erverv av leilighet skal erverver/ ny seksjonseier samtidig med melding om erverbet gi skriftlig erklæring om at han godtar denedenstående regler for behandling av utleie av leiligheten.

  • Før avtale om utleie inngås skal seksjonseier gi melding til sameiet ved styreleder om opplysninger om leietagers navn, alder, tidligere adresse, antall husstandsmedlemmer og om leietager har husdyr. Når seksjonseier ikke er en juridisk person skal denne utpeke en kontaktperson sameiet kan sende meldinger til. Seksjonseier skal ellers gi de opplysninger som kan ha betydning for utleieforholdet når dette kan meddeles uten hinder av taushetsplikt.
  • Styret kan kreve avholdt møte med personen(e) meldingen omfatter. Møtet avholdes med ett eller flere styremedlemmer eller den eller de personer styret har bemyndiget til å opptre på vegne av sameiet.
  • Når Sameiet ønsker avholdt møte med personen(e) skal det gis varsel om dette til seksjonseier minst en uke før møtet ønskes avholdt. Seksjonseier kan delta på møtet og det kan utarbeides omforent referat fra møtet. For å utgjøre omforent referat skal referat være underskrevet av både sameiet og seksjonseier.
  • I den utstrekning det er nødvendig er seksjonseier ansvarlig for at det er tolk til stede. Seksjonseier bærer kostnadene forbundet med tolketjeneste.
  • Sameiet kan kreve at møtet skal avholdes i sameiets lokaler eller hos forretningsfører og innenfor perioden mandag til fredag mellom kl 0900 og 1700
  • Det utarbeides ingen skriftlig agenda før det enkelte møte. På møtet gjennomgås det sentrale innholdet i skrevne og uskrevne regler for adferd som gjelder for beboere i sameiet. Sameiet ønsker å forsikre seg om at reglene er kjendt.
  • Leiekontrakten seksjonseier benytter skal ha bestemmelser om at leietakeren har gjennomgått og godtatt som bindende for seg bestemmelsene i sameiets vedtekter, husordensregler og reglene om erverv, utleie og fremleie av leilighet og om behandlingsregler ved klage over leietaker og fremleietaker

2 Behandlingsregler ved klage på Leietaker eller fremleietaker av leilighet

Ved erverv av leilighet skal erverver samtidig med melding om ervervet gi skriftlig erklæring om at erververen godtar de nedenstående regler for behandling av klager mot seksjonseiers leietaker eller fremleier.

Ved innsetting av ny leietaker skal seksjonseier gi forutgående melding tiøl styret i henhold til sameiets regler om dette.

I tilfelle det fremsettes skriftlig klage over leietaker, skal vedkommende seksjonseier innen 3 uker ta kontakt med leietakeren med sikte på å løse det forhold klagen gjelder. I tilfelle der omstendighetene taler for det, kan styret kreve at seksjonseier benytter sakkyndig ekspertise for å avgjøre hvilke tiltak som er mest hensiktsmessig å iverksette overfor leietakeren. Styret skal underrettes om valget av sakkyndig.

Ved gjentatte eller nye klager etter at seksjonseier har oppsøkt leietaker i samsvar med overnevnte punkt, og som innebærer at det foreligger vesentlig mislighold fra leietakers side, skal seksjonseier meddele leietaker advarsel som nebmt i husleieloven § 9-9 første ledd bokstav b. I advarselen skal leietakeren også meddeles at seksjonseier kan bli nødt til å tvangsfravike leietakeren dersom misligholdet ikke opphører

Dersom advarsel om terminering og tvangsfravikelse etter pkt 3 ikke gjør at det vesentlige misligholdet opphører, skal seksjonseier tilby leietaker erstatningsleilighet utenfor sameiet, med to ukers akseptfrist for leietaker.

Opphører ikke misligholdet og aksepterer ikke leietaker tilbud om erstatningsleilighet skal seksjonseier uten ugrunnet opphold følge opp og gjennomføre begjæring om tvangsfravikelse. Sameiet vil bistå med skriftlig og eller muntlig opplysninger.

Fremstår forholdet som uholdbart skal seksjonseier fremme, følge opp og gjennomføre begjæring om midlertidig forføyning og/eller sette kortere frister enn de som fremgær av det ovenstående.

Vedtatt på Sameiermøtet 24.4.2012